Highlight:
Tools
Mon 16 Oct 2017
Απόδραση ... στην Ορεινή Ναυπακτία PDF Εκτύπωση E-mail
Eιδικές Παρουσιάσεις
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τετάρτη, 17 Νοέμβριος 2010 15:54

Απόδραση ... στα Κράβαρα.

Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή η λέξη Κράβαρα είναι σλαβική και σημαίνει βοϊδολίβαδο. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Ν.Αιτωλοακαρνανίας, βόρεια του ποταμού Μόρνου και εκατέρωθεν του ποταμού Ευήνου, πολύ κοντά δε σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα. Ουσιαστικά είναι μια γεωγραφική ενότητα 45 χωριών, που ανέκαθεν ήταν απομονωμένα από τα κοντινά αστικά κέντρα, λόγω και του φυσικού ανάγλυφου: ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, ρέματα, καταρράκτες, τεχνητές λίμνες, άπειρες στροφές, ανεβοκατεβάσματα και στριφογυρίσματα.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στις νότιες απολήξεις της Πίνδου.

Περισσότερα...
 
Ορεινή Ναυπακτία PDF Εκτύπωση E-mail
Eιδικές Παρουσιάσεις
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Δευτέρα, 15 Νοέμβριος 2010 14:19

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι μια απ’ τις πιο ορεινές περιοχές της χώρας μας, καταλαμβάνει το δυτικό κομμάτι του νομού της Αιτωλοακαρνανίας και γεωγραφικά οριοθετείται ανατολικά με τον ποταμό Μόρνο και το νομό Φωκίδος, βόρεια με το νομό Ευρυτανίας και δυτικά με τη ροή του Εύηνου ποταμού. Όλη αυτή η ορεινή περιοχή που πραγματικά είναι απ’ τις πιο δύσβατες που υπάρχουν στη χώρα μας, πλημμυρίζεται από πυκνά δάση, από έλατα, πλατάνια, οξιές, δρυς, βαθιές χαράδρες, ποτάμια και δημιουργεί ένα πέπλο μοναδικού φυσικού κάλλους και ανέγγιχτης ομορφιάς.

Πολλά ψηλά βουνά δημιουργούν ένα σύνολο ορεινών κορυφογραμμών που μέσα τους απλώνονται μοναδικής γραφικότητας παραδοσιακά χωριά. Σε μόλις 3 ώρες από την Αθήνα και σε απόσταση 30-80 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου, αρχίζουν να ξεπροβάλουν ένα-ένα, χωριά, με παραδοσιακό χρώμα, βυθισμένα στα έλατα, στις καστανιές, τις οξυές, σ’ ένα πυκνό δάσος και μία ορεινή φύση που μαγεύει.
Τα πιο σημαντικά απ’ αυτά, η Άνω Χώρα, η Κάτω Χώρα, η Λιμνίτσα, η Τερψιθέα, η Ελατού, η Αμπελακιώτισσα, ο Πλάτανος, το Κοκκινοχώρι, θα αποτελέσουν τη βάση μας για να περιηγηθούμε και να εξερευνήσουμε την περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας, παλαιότερα γνωστή  με το όνομα Κράββαρα, περιστοιχίζεται από ψηλές κορυφές βουνών που φτάνουν ως και τα 1800 μ.
Περισσότερα...
 
Άνω Χώρα: Ορεινή Ναυπακτία πάνω από τα σύννεφα PDF Εκτύπωση E-mail
Eιδικές Παρουσιάσεις
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Πέμπτη, 28 Οκτώβριος 2010 18:32

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Το πρώτο πράγμα που προσέχεις είναι τα σύννεφα. Ως μη συνηθισμένος σε τέτοια υψόμετρα επισκέπτης, αποκλείεται να μην περάσεις τις πρώτες σου ώρες στην Ορεινή Ναυπακτία αναρωτώμενος αν σου έχει ξανατύχει να βλέπεις σύννεφα κάτω, κι όχι πάνω, από το χωριό που είναι χτισμένο στην απέναντι πλαγιά. Λες και κάποιος γύρισε τον πίνακα ανάποδα. Οι κόκκινες στέγες, όμως, κατάφεραν παραδόξως να μείνουν πάνω από τα σπίτια. Άρα ξέρεις πως δεν είναι η ιδέα σου. Αυτό που βλέπεις είναι –από κάτω προς τα πάνω– δάση, σύννεφα, χωριό, ξανά δάση. Όλο και πιο παράξενο.

Το χωριό
Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας. Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, στα οποία διακρίνεις εμφανείς επιρροές της υπέροχης, ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε έλατα, καστανιές και οξιές που μοιάζουν να φυτρώνουν επάνω στα λιθόκτιστα καλντερίμια.

Περισσότερα...
 


Σελίδα 1 από 2