Highlight:
Tools
Mon 16 Oct 2017
Χάνι Μπανιά: Το μικρό μυστικό της Ναυπακτίας PDF Εκτύπωση E-mail
Διαδρομές - Εκδρομές
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 18 Ιανουάριος 2011 16:10

Χάνι Μπανιά: Το μικρό μυστικό της Ναυπακτίας

Μία εξαιρετική ιδέα για ένα χειμωνιάτικο τριήμερο, σαν αυτά που επιτέλους καταφθάνουν, είναι μία εκδρομή στη Ναυπακτία. Πιο συγκεκριμένα, μία εκδρομή στον ποταμό Εύηνο, και στα γύρω χωριά, που θα σας εκπλήξουν από τη φυσική ομορφιά τους και θα σας ενθουσιάσουν με τις δυνατότητες που έχετε για δραστηριότητες στη φύση.

Όταν μιλάμε για ορεινή Ναυπακτία εννοούμε τη διαδρομή από την Πίνδο προς τον Κορινθιακό κόλπο. Η διαδρομή όμως που εμείς σας προτείνουμε να ακολουθήσετε είναι πιο συγκεκριμένη. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε από Αθήνα, μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, για Ναύπακτο και αφού καταλήξετε εκεί για έναν πρωινό καφέ, με θέα το παλιό λιμάνι μπροστά σας και το επιβλητικό κάστρο πίσω σας στο βουνό, να κάνετε αναστροφή προς Αντίρριο με κατεύθυνση το Θέρμο.

 

Η διαδρομή για Θέρμο είναι απλή, γιατί μπορείτε να ακολουθήσετε ένα μόνο δρόμο, πρέπει να προσέξετε όμως γιατί ο δρόμος είναι στενός και σε πολλά σημεία χωράει μόνο ένα αμάξι. Αυτό όμως όχι για πολύ αφού σε ένα τέταρτο της ώρας θα έχετε φτάσει στον βασικό προορισμό σας, τη γέφυρα Μπανιά, που συνδέει τη Ναύπακτο με το Θέρμο.

 

Μην περιμένετε να αντικρίσετε ένα τουριστικό θέρετρο, με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, πλημμυρισμένο από κόσμο. Η περιοχή προσφέρεται κυρίως για εναλλακτικό τουρισμό γι’αυτό τα πάντα εκεί έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό, χωριάτικο στοιχείο με τα λιθόκτιστα σπίτια και τις καταπράσινες πλαγιές. Τα βλέμματα όμως, αναμφίβολα μαγνητίζει το ποτάμι.

Ο Εύηνος, ή Φίδαρης, γνωστός από την Μυθολογία σαν πέρασμα του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο. Ο ποταμός πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Έχει έντονη παραποτάμια βλάστηση αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως. Το φράγμα του Αγ. Δημητρίου που ολοκληρώθηκε εκεί το 1995 έπαιξε ρόλο στο να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού αλλά και στο να εκτραπεί το νερό με σήραγγα στο Μόρνο και να αποφύγει η Αθήνα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Το τοπίο γύρω από τη γέφυρα είναι μαγευτικό. Ο συνδυασμός νερού, πράσινου και βουνού αφοπλίζει όποιον βρεθεί εκεί και γαληνεύει το βλέμμα και την ψυχή. Η περιπέτεια όμως δεν βρίσκεται μακριά. Από τους πρόποδες ήδη του χωριού θα σας υποδεχθούν διάφοροι σύλλογοι που θα σας παρασύρουν σε αθλητικές δραστηριότητες και θα σας συστήσουν τις αξίες του εναλλακτικού τουρισμού.

Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους προτείνεται το ράφτινγκ και το καγιάκ. Η κατάβαση του ποταμού γίνεται με φουσκωτά και τα μαθήματα αναλαμβάνουν έμπειροι οδηγοί-εκπαιδευτές που θα σας παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιδοθείτε στην πιο παραδοσιακή πεζοπορία, την ιππασία, το ποδήλατο βουνού, την ορειβασία και το ραπέλ, την αναρρίχηση δηλαδή στις πλαγιές του βουνού. Υπάρχει καλύτερη ιδέα για να ’βγάλετε’ το παιδί από μέσα σας;  Πηγή:http://www.in2life.gr/{jcomments on}